Русия забрани на 54 британски политици и журналисти да влизат в страната

...
Русия забрани на 54 британски политици и журналисти да влизат в страната
Коментари Харесай

Русия забрани на 54 британски политици и журналисти да влизат в страната

Русия забрани на 54 британски политици и публицисти да влизат в страната като ответна мярка за глобите на Обединеното кралство против нейни жители, оповестиха от британското външното министерство. 

Сред потърпевшите са министърът на културата Луси Фрейзър и основният прокурор на Международния углавен съд Карим Хан.

В листата са и редица публицисти от Би Би Си, " Дейли телеграф " и " Гардиън ". В изказване на съветското външно министерство се споделя, че този ход е в отговор на " агресивното използване от Лондон на неприятелски антируски курс ". 

Луси Фрейзър е санкционирана за " интензивно лобиране за интернационалната спортна изолираност на Русия ", докато отговарящият министър за защитата Анабел Голди е разказана като " виновна за доставката на оръжия на Украйна ". 

През март Международният углавен съд издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин, обвинявайки го във военно закононарушение за нелегално депортиране на деца от Украйна, което Москва отхвърля. Тогава Карим Хан сподели пред Би Би Си: " Децата не могат да бъдат третирани като военна плячка, те не могат да бъдат депортирани ". 

Сред публицистите на Би Би Си попадат главния изпълнителен шеф Дебора Търнес, водещия и редактор на разбори Рос Аткинс и кореспондента за дезинформация и обществени медии Мариана Спринг. Руското външно министерство съобщи, че ще продължи да уголемява своя " стоп лист ". 

Русия вече наложи забрани на редица английски публицисти и военни фигури, както и на стотици определени английски депутати. През юни предходната година Клайв Майри и Орла Герин от Би Би Си бяха измежду публицистите, изпращали репортажи от Украйна, с наложена възбрана.

Генералният шеф на медията Тим Дейви също беше в листата. Обединеното кралство е измежду западните страни, които пък санкционираха Русия в отговор на нейната пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Санкциите включват възбрана за импорт на артикули от Русия като диаманти, петрол и газ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР